Parsons Point Sauvignon Blanc Marlborough

Opis

Kraj
Nowa Zelandia
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Wytrawne
Styl
Białe aromatyczne
Apelacja
Marlborough
Szczep
Sauvignon Blanc
Beczka
Nie
Temperatura podawania
6-8ºC
Zawartość alkoholu
12%

Wino o jasnożółtej, świetlistej barwie. Aromaty brzoskwini, moreli i nektarynki przeplatają się z nutami świeżo ściętej trawy. Na podniebieniu posmaki cytrusowe przeplatają z owocami tropikalnymi, zwłaszcza ananasa. Intensywna kwasowość zapewnia doskonałą strukturę oraz długie zakończenie.

Wino doskonałe do degustowania dla przyjemności. Idealnie komponuje się z kuchnią azjatycką, sushi, krewetkami w tempurze, pieczonych batatów w przyprawach oraz do pieczonych i wędzonych ryb.

Cechy


Barwa: Wino o jasnożółtej, świetlistej barwie.

Aromat: Aromaty brzoskwini, moreli i nektarynki przeplatają się z nutami świeżo ściętej trawy.

Smak: Na podniebieniu posmaki cytrusowe przeplatają z owocami tropikalnymi, zwłaszcza ananasa. Intensywna kwasowość zapewnia doskonałą strukturę oraz długie zakończenie.

Foodpairing


szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak

owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone

sosy na bazie oliwy z oliwek lub delikatne sosy kremowe.

gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina

kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,

wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi

sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy