Parsons Point Sauvignon Blanc Marlborough
Opis
- Kraj
- Nowa Zelandia
- Kolor / Rodzaj
- Białe
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Białe aromatyczne
- Apelacja
- Marlborough
- Szczep
- Sauvignon Blanc
- Beczka
- Nie
- Temperatura podawania
- 6-8ºC
- Zawartość alkoholu
- 12%
Cechy
Barwa: Wino o jasnożółtej, świetlistej barwie.
Aromat: Aromaty brzoskwini, moreli i nektarynki przeplatają się z nutami świeżo ściętej trawy.
Smak: Na podniebieniu posmaki cytrusowe przeplatają z owocami tropikalnymi, zwłaszcza ananasa. Intensywna kwasowość zapewnia doskonałą strukturę oraz długie zakończenie.
Foodpairing
szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak
owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone
sosy na bazie oliwy z oliwek lub delikatne sosy kremowe.
gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina
kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,
wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi
sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy