Sartori Valpolicella Ripasso Superiore “Regolo”
Opis
- Kraj
- Włochy
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone dobrze zbudowane
- Apelacja
- D.O.C. Valpolicella Classico
- Szczep
- 55% Corvina Veronese, 25% Corvinone, 15% Rondinella, 5% Croatina
- Beczka
- 18-24 miesiące
- Temperatura podawania
- 16-18ºC
- Zawartość alkoholu
- 13,5%
- Potencjał starzenia
- 8 lat
-
Ocena Decanter
- 2017 Bronze
Cechy
Barwa: Rubinowo- czerwony kolor z lekkimi granatowymi refleksami.
Aromat: W aromatach dojrzałe czerwone owoce z nutą rodzynek.
Smak: Na podniebieniu pełne, bogate dojrzałe owoce połączone z lekko pikantnymi nutami.
Foodpairing
sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem
za mocne do ryb i owoców morza
kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu
grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek
delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej
brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan