Sartori Valpolicella

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone świeże i owocowe
Apelacja
DOC Valpolicella
Szczep
45% Corvina Veronese, 30% Corvinone, 20% Rondinella, 5% Croatina
Beczka
3 miesiące
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
12,5%

Tradycyjne wino z jednej z najlepszych parceli w okolicy Negrar, gdzie rodzina Sartori produkuje wino od 1898 roku.

Wino o bladej rubinowej barwie. W nosie owocowe z wyraźnymi aromatami kandyzowanych truskawek. W ustach średniej budowy, zrównoważone i rześkie, o subtelnym wiśniowym smaku wzbogaconym o nuty pieprzu i wanilii.

Cechy


Barwa: Wino o bladej rubinowej barwie.

Aromat: W nosie owocowe z wyraźnymi aromatami kandyzowanych truskawek.

Smak: W ustach średniej budowy, zrównoważone i rześkie, o subtelnym wiśniowym smaku wzbogaconym o nuty pieprzu i wanilii.

Foodpairing


grillowane i pieczone warzywa, wędliny jak salami, oliwki, prosciutto, ratatouille, wędzone mięsa

aromatyczne i tłuste ryby: dorsz z bekonem, morski pstrąg, tuńczyk, łosoś

sosy na bazie pomidorów np. arrabiata, napolitański, lasagne

delikatne dania z wieprzowiny, pieczony kurczak, indyk, salami

bazylia, kolendra, czosnek, gałka muszkatołowa

włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak: chorizo, arrabiata

cheddar, dolcelatte, mozzarella, parmezan