Sartori Valpolicella
Opis
- Kraj
- Włochy
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone świeże i owocowe
- Apelacja
- DOC Valpolicella
- Szczep
- 45% Corvina Veronese, 30% Corvinone, 20% Rondinella, 5% Croatina
- Beczka
- 3 miesiące
- Temperatura podawania
- 16-18ºC
- Zawartość alkoholu
- 12,5%
Cechy
Barwa: Wino o bladej rubinowej barwie.
Aromat: W nosie owocowe z wyraźnymi aromatami kandyzowanych truskawek.
Smak: W ustach średniej budowy, zrównoważone i rześkie, o subtelnym wiśniowym smaku wzbogaconym o nuty pieprzu i wanilii.
Foodpairing
grillowane i pieczone warzywa, wędliny jak salami, oliwki, prosciutto, ratatouille, wędzone mięsa
aromatyczne i tłuste ryby: dorsz z bekonem, morski pstrąg, tuńczyk, łosoś
sosy na bazie pomidorów np. arrabiata, napolitański, lasagne
delikatne dania z wieprzowiny, pieczony kurczak, indyk, salami
bazylia, kolendra, czosnek, gałka muszkatołowa
włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak: chorizo, arrabiata
cheddar, dolcelatte, mozzarella, parmezan