Sartori Bardolino C
Opis
- Kraj
- Włochy
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone świeże i owocowe
- Apelacja
- DOC Bardolino
- Szczep
- 40% Corvina Veronese, 30% Rondinella,15% Corvinone , 10% Molinara, 5% Merlot
- Beczka
- Nie
- Temperatura podawania
- 16-18ºC
- Zawartość alkoholu
- 12%
Cechy
Barwa: Wino w kolorze intensywnej czerwieni.
Aromat: Owocowe, szczególnie wyczuwalne są nuty wiśni.
Smak: Gładkie, harmonijne z bardzo dobrą kwasowością. Finisz wyraźnie truskawkowy.
Foodpairing
grillowane i pieczone warzywa, wędliny jak salami, oliwki, prosciutto, ratatouille, wędzone mięsa
aromatyczne i tłuste ryby: dorsz z bekonem, morski pstrąg, tuńczyk, łosoś
sosy na bazie pomidorów np. arrabiata, napolitański, lasagne
delikatne dania z wieprzowiny, pieczony kurczak, indyk, salami
bazylia, kolendra, czosnek, gałka muszkatołowa
włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak: chorizo, arrabiata
cheddar, dolcelatte, mozzarella, parmezan