Chacayes
Opis
- Kraj
- Argentyna
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone mocne i pikantne
- Apelacja
- IG Los Chacayes
- Szczep
- 85% Malbec, 15% Cabernet Sauvignon
- Beczka
- Tak
- Temperatura podawania
- 16-18ºC
- Zawartość alkoholu
- 15,5%
- Potencjał starzenia
- do 15 lat
-
Ocena James Suckling
- 2014 : 93 pkt.
-
Ocena WineAdvocate
- 2012 : 91 pkt.
Cechy
Barwa: Głęboka czerwień z fioletowymi refleksami.
Aromat: Aromaty złożone, połączenie gamy czarnych owoców - jeżyn i jagód z miękkimi nutami wanilii, goździków, kawy i tytoniu.
Smak: Wyraźnie owocowe, subtelne, o trwałych, miękkich taninach.
Foodpairing
sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant
za mocne do ryb i owoców morza
sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne
BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach
bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie
cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe