Chacayes

Opis

Kraj
Argentyna
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone mocne i pikantne
Apelacja
IG Los Chacayes
Szczep
85% Malbec, 15% Cabernet Sauvignon
Beczka
Tak
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
15,5%
Potencjał starzenia
do 15 lat

Ocena James Suckling

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2014 : 93 pkt.

Ocena WineAdvocate

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2012 : 91 pkt.

To bogate, skoncentrowane wino pochodzi z najlepszych działek „Chacayes” Finca w Vista Flores. Chacayes zyskał status ikony. Powstała nawet samodzielna apelacja.

Głęboka czerwień z fioletowymi refleksami. Aromaty złożone, połączenie gamy czarnych owoców - jeżyn i jagód z miękkimi nutami wanilii, goździków, kawy i tytoniu. Subtelne, ale trwałe taniny o inspirującej miękkości. Na podniebieniu akcenty owocowe, w pełni ukazujące wyjątkowość terroir Mendozy oraz elegancję francuskiej dębiny.

Wino rekomendowane do grillowanych żeberek, wieprzowiny z ziołami, pieczonej wołowiny, filetu z kaczki i twardych serów.

Cechy


Barwa: Głęboka czerwień z fioletowymi refleksami.

Aromat: Aromaty złożone, połączenie gamy czarnych owoców - jeżyn i jagód z miękkimi nutami wanilii, goździków, kawy i tytoniu.

Smak: Wyraźnie owocowe, subtelne, o trwałych, miękkich taninach.

Foodpairing


sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant

za mocne do ryb i owoców morza

sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne

BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach

bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie

cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe