Bersano Barbera d’Asti Costalunga

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
D.O.C.G. Piemonte
Szczep
100% Barbera
Beczka
Tak
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
13%

Ocena Decanter

HorecaPremium
Decanter World Wine Awards 2013: Commended

Głęboka, rubinowa barwa z fioletowymi refleksami. Bukiet intensywny z wyraźnym akcentem czerwonych owoców. Na palecie gładkie, miękkie i złożone, z dużą ilością dojrzałych wiśni, jagód, śliwek i porzeczek. Wino eleganckie ze wspaniałym zakończeniem.

Cechy


Barwa: Głęboka, rubinowa barwa z fioletowymi refleksami.

Aromat: Bukiet intensywny z wyraźnym akcentem czerwonych owoców.

Smak: Gładkie, miękkie i złożone, z dużą ilością dojrzałych wiśni, jagód, śliwek i porzeczek.

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar