Bersano Barbera d’Alba Sanguigna

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
D.O.C. Barbera d'Alba
Szczep
100% Barbera
Beczka
12 miesięcy w dużych dębowych beczkach
Temperatura podawania
16-18°C

Głęboka, rubinowa barwa. Bukiet intensywny z akcentem czerwonych owoców. Na palecie gładkie, miękkie i złożone, z dużą ilością dojrzałych wiśni, jagód, śliwek i porzeczek. Wino o silnym charakterze, eleganckie ze wspaniałym zakończeniem.

Cechy


Barwa: Głęboka, rubinowa barwa.

Aromat: Bukiet intensywny z akcentem czerwonych owoców.

Smak: Gładkie, miękkie i złożone, z dużą ilością dojrzałych wiśni, jagód, śliwek i porzeczek.

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar