Bersano Barbera d’Alba Sanguigna
Opis
- Kraj
- Włochy
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone dobrze zbudowane
- Apelacja
- D.O.C. Barbera d'Alba
- Szczep
- 100% Barbera
- Beczka
- 12 miesięcy w dużych dębowych beczkach
- Temperatura podawania
- 16-18°C
Cechy
Barwa: Głęboka, rubinowa barwa.
Aromat: Bukiet intensywny z akcentem czerwonych owoców.
Smak: Gładkie, miękkie i złożone, z dużą ilością dojrzałych wiśni, jagód, śliwek i porzeczek.
Foodpairing
pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby
grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina
bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami
kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy
bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach
średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.
śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar