Bersano Barolo Nirvasco

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
D.O.C.G.
Szczep
100% Nebbiolo
Beczka
48 miesięcy w dużych dębowych beczkach
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
13,5%
Potencjał starzenia
12 lat

Ocena Decanter

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
Decanter World Wine Awards 2017: Bronze

Ocena James Suckling

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2015: 92 pkt.

Król Piemontu o głębokiej, granatowo-czerwonej barwie. Bukiet zdominowany przez aromaty czerwonych owoców leśnych, a także pudełka cygar i gorzkiej czekolady. Wino potężne pełne i surowe. Po latach staje się bardziej przystępne, miękkie, aksamitne i dobrze zbalansowane.

Cechy


Barwa: Głęboka, granatowo-czerwona barwa

Aromat: Bukiet zdominowany przez aromaty czerwonych owoców leśnych, a także pudełka cygar i gorzkiej czekolady.

Smak: Potężne pełne i surowe. Po latach staje się bardziej przystępne, miękkie, aksamitne i dobrze zbalansowane.

Foodpairing


sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant

za mocne do ryb i owoców morza

sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne

BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach

bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie

cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe