Bersano Barolo Nirvasco
Opis
- Kraj
- Włochy
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone dobrze zbudowane
- Apelacja
- D.O.C.G.
- Szczep
- 100% Nebbiolo
- Beczka
- 48 miesięcy w dużych dębowych beczkach
- Temperatura podawania
- 16-18ºC
- Zawartość alkoholu
- 13,5%
- Potencjał starzenia
- 12 lat
-
Ocena Decanter
- Decanter World Wine Awards 2017: Bronze
-
Ocena James Suckling
- 2015: 92 pkt.
Cechy
Barwa: Głęboka, granatowo-czerwona barwa
Aromat: Bukiet zdominowany przez aromaty czerwonych owoców leśnych, a także pudełka cygar i gorzkiej czekolady.
Smak: Potężne pełne i surowe. Po latach staje się bardziej przystępne, miękkie, aksamitne i dobrze zbalansowane.
Foodpairing
sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant
za mocne do ryb i owoców morza
sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne
BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach
bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie
cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe