Villa Poggio Salvi Lavischio Toscana Rosso
Opis
- Kraj
- Włochy
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone świeże i owocowe
- Apelacja
- I.G.T. Toscana
- Szczep
- 100% Merlot
- Beczka
- 2 miesiące w beczkach z dębu słoweńskiego
- Temperatura podawania
- 16-18ºC
- Zawartość alkoholu
- 13,5%
- Potencjał starzenia
- 4 lata
-
Ocena James Suckling
- 2016: 90 pkt.
Cechy
Barwa: Delikatnie rubinowa
Aromat: Aromaty ciemnych owoców, jagód i czarnych porzeczek z atrakcyjną nutą fiołków.
Smak: Eleganckie i bardzo harmonijne wino, z jedwabistymi taninami.
Foodpairing
pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby
grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina
bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami
kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy
bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach
średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.
śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar