Villa Poggio Salvi Lavischio Toscana Rosso

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone świeże i owocowe
Apelacja
I.G.T. Toscana
Szczep
100% Merlot
Beczka
2 miesiące w beczkach z dębu słoweńskiego
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
13,5%
Potencjał starzenia
4 lata

Ocena James Suckling

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2016: 90 pkt.

Delikatna, rubinowa barwa. W bogatym bukiecie wyczuwalne aromaty ciemnych owoców, jagód i czarnych porzeczek z atrakcyjną nutą fiołków. Eleganckie i bardzo harmonijne wino, z jedwabistymi taninami.

Wino komponuje się z makaronami, białym mięsem i delikatnymi serami.

Cechy


Barwa: Delikatnie rubinowa

Aromat: Aromaty ciemnych owoców, jagód i czarnych porzeczek z atrakcyjną nutą fiołków.

Smak: Eleganckie i bardzo harmonijne wino, z jedwabistymi taninami.

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar