Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
D.O.C.G.
Szczep
100% Sangiovese Grosso
Beczka
30 miesięcy w beczkach z drewna słoweńskiego.
Temperatura podawania
18'
Zawartość alkoholu
13,5%
Potencjał starzenia
20 lat

Ocena Decanter

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2014: 88 pkt.

Ocena WineAdvocate

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2012: 91 pkt.

Najwyższej klasy wino włoskie o bogatej strukturze, długo dojrzewające w dębowej beczce. Głęboka, rubinowa czerwień z odcieniem granatu. Bogate aromaty czerwonych owoców z nutą kwiatową, cynamonem oraz tytoniem. W ustach wino wytrawne i łagodne zarazem, dzięki długo uwalniającym się i niezbyt agresywnym taninom.

Cechy


Barwa: Głęboka, rubinowa czerwień z odcieniem granatu.

Aromat: Bogate aromaty czerwonych owoców z nutą kwiatową, cynamonem oraz tytoniem.

Smak: Wytrawne i łagodne zarazem, dzięki długo uwalniającym się i niezbyt agresywnym taninom.

Foodpairing


sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem

za mocne do ryb i owoców morza

kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu

grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek

delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej

brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan