Chloris Primitivo di Manduria

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Półwytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
D.O.P. Manduria
Szczep
100% Primitivo di Manduria
Beczka
6 miesięcy
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
12,5%
Potencjał starzenia
5 lat

Barwa czerwono-rubinowa z fioletowymi refleksami. Nos typowy, bardzo intensywny, kojarzący się z bardzo dojrzałymi czerwonymi owocami, dżemem śliwkowym, z akcentami przypraw i lukrecji z nutą suszonych owoców. W smaku pełne, miękkie, dobrze zbudowane i zrównoważone, w finale powracają przyjemne nuty aromatyczne czarnej wiśni, suszonych fig, kakao i kawy.

Cechy


Barwa: Barwa czerwono-rubinowa z fioletowymi refleksami.

Aromat: Bardzo intensywny, kojarzący się z bardzo dojrzałymi czerwonymi owocami, dżemem śliwkowym, z akcentami przypraw i lukrecji z nutą suszonych owoców.

Smak: W smaku pełne, miękkie, dobrze zbudowane i zrównoważone, w finale powracają przyjemne nuty aromatyczne czarnej wiśni, suszonych fig, kakao i kawy.

Foodpairing


sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem

za mocne do ryb i owoców morza

kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu

grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek

delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej

brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan