Chloris Primitivo di Manduria
Opis
- Kraj
- Włochy
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Półwytrawne
- Styl
- Czerwone dobrze zbudowane
- Apelacja
- D.O.P. Manduria
- Szczep
- 100% Primitivo di Manduria
- Beczka
- 6 miesięcy
- Temperatura podawania
- 16-18ºC
- Zawartość alkoholu
- 12,5%
- Potencjał starzenia
- 5 lat
Cechy
Barwa: Barwa czerwono-rubinowa z fioletowymi refleksami.
Aromat: Bardzo intensywny, kojarzący się z bardzo dojrzałymi czerwonymi owocami, dżemem śliwkowym, z akcentami przypraw i lukrecji z nutą suszonych owoców.
Smak: W smaku pełne, miękkie, dobrze zbudowane i zrównoważone, w finale powracają przyjemne nuty aromatyczne czarnej wiśni, suszonych fig, kakao i kawy.
Foodpairing
sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem
za mocne do ryb i owoców morza
kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu
grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek
delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej
brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan