Chateau Croix Cardinale Grand Cru Classe, Saint Emilion
Opis
- Kraj
- Francja
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone dobrze zbudowane
- Apelacja
- AOC Saint Emilion
- Szczep
- 70% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc
- Beczka
- 12-18 miesięcy
- Temperatura podawania
- 17-18°C
- Zawartość alkoholu
- 15%
- Potencjał starzenia
- do 35 lat
Cechy
Barwa: Głęboko rubinowa
Aromat: Aromat ciemnoczerwonych i czarnych owoców, szczególnie mocno wyczuwalne czarne porzeczki przeplatane nutami fiołków.
Smak: Gładkie i aksamitne, zaokrąglone, z długim finiszem, gdzie wyraźnie wyczujemy wanilię i dąb.
Foodpairing
sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem
za mocne do ryb i owoców morza
kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu
grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek
delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej
brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan