Chateau Croix Cardinale Grand Cru Classe, Saint Emilion

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
AOC Saint Emilion
Szczep
70% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc
Beczka
12-18 miesięcy
Temperatura podawania
17-18°C
Zawartość alkoholu
15%
Potencjał starzenia
do 35 lat

Wino charakteryzuje się specyficznymi aromatami ciemnoczerwonych i czarnych owoców, szczególnie mocno wyczuwalne czarne porzeczki przeplatane nutami fiołków. W ustach gładkie i aksamitne, zaokrąglone, z długim finiszem, gdzie wyraźnie wyczujemy wanilię i dąb. Wino lekko taninowe, pełne, o głęboko rubinowej barwie.

Cechy


Barwa: Głęboko rubinowa

Aromat: Aromat ciemnoczerwonych i czarnych owoców, szczególnie mocno wyczuwalne czarne porzeczki przeplatane nutami fiołków.

Smak: Gładkie i aksamitne, zaokrąglone, z długim finiszem, gdzie wyraźnie wyczujemy wanilię i dąb.

Foodpairing


sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem

za mocne do ryb i owoców morza

kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu

grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek

delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej

brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan