Pauillac de Haut-Batailley, Pauillac

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
A.O.C Pauillac
Szczep
75% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot
Beczka
18 miesięcy
Temperatura podawania
17-18°C
Zawartość alkoholu
13%
Potencjał starzenia
15 lat

Wino oferuje piękną zrównoważoną strukturę ilustrując potencjał winnicy. Przepiękna barwa  intensywnej ciemnej czerwieni. Bukiet ujawnia aromaty dojrzałych ciemnych owoców i czarnej porzeczki, uzupełnione pikantnymi nutami górnej świeżości. W ustach, precyzyjne i gęste. Całość tworzy piękny kompromis czystości i elegancji.

Cechy


Barwa: Przepiękna barwa intensywnej ciemnej czerwieni.

Aromat: Bukiet ujawnia aromaty dojrzałych ciemnych owoców i czarnej porzeczki, uzupełnione pikantnymi nutami górnej świeżości.

Smak: W ustach, precyzyjne i gęste. Całość tworzy piękny kompromis czystości i elegancji.

Foodpairing


sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem

za mocne do ryb i owoców morza

kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu

grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek

delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej

brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan