Pauillac de Haut-Batailley, Pauillac
Opis
- Kraj
- Francja
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone dobrze zbudowane
- Apelacja
- A.O.C Pauillac
- Szczep
- 75% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot
- Beczka
- 18 miesięcy
- Temperatura podawania
- 17-18°C
- Zawartość alkoholu
- 13%
- Potencjał starzenia
- 15 lat
Cechy
Barwa: Przepiękna barwa intensywnej ciemnej czerwieni.
Aromat: Bukiet ujawnia aromaty dojrzałych ciemnych owoców i czarnej porzeczki, uzupełnione pikantnymi nutami górnej świeżości.
Smak: W ustach, precyzyjne i gęste. Całość tworzy piękny kompromis czystości i elegancji.
Foodpairing
sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem
za mocne do ryb i owoców morza
kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu
grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek
delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej
brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan