Chateau Espiot, Pessac Leognan

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone mocne i pikantne
Apelacja
AOC Pessac Léognan
Szczep
70% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon,
Beczka
tak
Temperatura podawania
16-18°C
Zawartość alkoholu
13,5%
Potencjał starzenia
do 10 lat

Château Espiot ma głęboki, intensywny czerwony kolor z pięknymi rubinowymi, czerwonymi i granatowymi akcentami. Bukiet zawiera dużo owoców i tylko odrobinę czarnej porzeczki, wyczuwalne są niuanse przypraw. Na podniebieniu jest miękkie i okrągłe, z posmakiem przyjemnej, jedwabistej taniny. Eleganckie o szczególnie długim finiszu. 

Cechy


Barwa: Głęboki, intensywny czerwony kolor z pięknymi rubinowymi, czerwonymi i granatowymi akcentami.

Aromat: Bukiet zawiera dużo owoców i tylko odrobinę czarnej porzeczki, wyczuwalne są niuanse przypraw.

Smak: Miękkie i okrągłe, z posmakiem przyjemnej, jedwabistej taniny. Eleganckie o szczególnie długim finiszu.

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar