Chateau Espiot, Pessac Leognan
Opis
- Kraj
- Francja
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone mocne i pikantne
- Apelacja
- AOC Pessac Léognan
- Szczep
- 70% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon,
- Beczka
- tak
- Temperatura podawania
- 16-18°C
- Zawartość alkoholu
- 13,5%
- Potencjał starzenia
- do 10 lat
Cechy
Barwa: Głęboki, intensywny czerwony kolor z pięknymi rubinowymi, czerwonymi i granatowymi akcentami.
Aromat: Bukiet zawiera dużo owoców i tylko odrobinę czarnej porzeczki, wyczuwalne są niuanse przypraw.
Smak: Miękkie i okrągłe, z posmakiem przyjemnej, jedwabistej taniny. Eleganckie o szczególnie długim finiszu.
Foodpairing
pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby
grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina
bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami
kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy
bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach
średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.
śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar