Chateau Moulin des Moines, Haut- Medoc Cru Bourgeois

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone mocne i pikantne
Apelacja
AOC Haut Medoc Cru Bourgeois
Szczep
40% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 20% Petit Verdot
Beczka
12 miesięcy
Temperatura podawania
15-16°C
Zawartość alkoholu
13,5%
Potencjał starzenia
do 7 lat

Intensywna czerwona barwa. Wspaniały bukiet z nutami ciemnych owoców, przypraw, kawy i dębu. Na palecie wino bogate o znakomitej strukturze z akcentami pieprzu, migdałów i dojrzałych wiśni. Końcowa nuta długa i elegancka.

W kuchni wino rekomendowane do czerwonych grillowanych mięs, dziczyzny i twardych serów.

Cechy


Barwa: Intensywna czerwona barwa.

Aromat: Bukiet z nutami ciemnych owoców, przypraw, kawy i dębu.

Smak: Bogate o znakomitej strukturze z akcentami pieprzu, migdałów i dojrzałych wiśni.

Foodpairing


sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem

za mocne do ryb i owoców morza

kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu

grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek

delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej

brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan