Chateau Roquecaveis, Bordeaux Superieur

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone świeże i owocowe
Apelacja
AOC Bordeaux Superieur
Szczep
40% Merlot 40% Cabernet sauvignon 20% Cabernet franc
Beczka
6-8 miesięcy
Temperatura podawania
15-16°C

Intensywna rubinowa barwa z fioletowymi refleksami. Bukiet elegancki z fantastyczną owocową i anyżową nutą. Na palecie wino czyste, dobrze zrównoważone z akcentem dojrzałych owoców i aromatów pochodzących ze starzenia wina w dębie.

Cechy


Barwa: Intensywna rubinowa barwa z fioletowymi refleksami.

Aromat: Bukiet elegancki z fantastyczną owocową i anyżową nutą.

Smak: Dobrze zrównoważone z akcentem dojrzałych owoców i aromatów pochodzących ze starzenia wina w dębie.

Foodpairing


sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem

za mocne do ryb i owoców morza

kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu

grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek

delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej

brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan