Chateau Roquecaveis, Bordeaux Superieur
Opis
- Kraj
- Francja
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone świeże i owocowe
- Apelacja
- AOC Bordeaux Superieur
- Szczep
- 40% Merlot 40% Cabernet sauvignon 20% Cabernet franc
- Beczka
- 6-8 miesięcy
- Temperatura podawania
- 15-16°C
Cechy
Barwa: Intensywna rubinowa barwa z fioletowymi refleksami.
Aromat: Bukiet elegancki z fantastyczną owocową i anyżową nutą.
Smak: Dobrze zrównoważone z akcentem dojrzałych owoców i aromatów pochodzących ze starzenia wina w dębie.
Foodpairing
sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem
za mocne do ryb i owoców morza
kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu
grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek
delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej
brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan