Clos Laborie, Margaux
Opis
- Kraj
- Francja
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone dobrze zbudowane
- Apelacja
- A.O.C. Margaux
- Szczep
- 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot 5% Petit Verdot
- Beczka
- 12 miesięcy
- Temperatura podawania
- 15-16°C
- Zawartość alkoholu
- 13,5%
- Potencjał starzenia
- do 10 lat
Cechy
Barwa: Intensywna rubinowa barwa z fioletowymi refleksami.
Aromat: Elegancki bukiet z nutą dojrzałych owoców i akcentów pochodzących ze starzenia wina w dębowych beczkach.
Smak: Dobrze zrównoważone ze szlachetnym akcentem dojrzałych owoców.
Foodpairing
sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem
za mocne do ryb i owoców morza
kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu
grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek
delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej
brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan