Clos Laborie, Margaux

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
A.O.C. Margaux
Szczep
55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot 5% Petit Verdot
Beczka
12 miesięcy
Temperatura podawania
15-16°C
Zawartość alkoholu
13,5%
Potencjał starzenia
do 10 lat

Intensywna rubinowa barwa z fioletowymi refleksami. Elegancki bukiet z nutą dojrzałych owoców i akcentów pochodzących ze starzenia wina w dębowych beczkach. Na palecie wino czyste, dobrze zrównoważone ze szlachetnym akcentem dojrzałych owoców.

Cechy


Barwa: Intensywna rubinowa barwa z fioletowymi refleksami.

Aromat: Elegancki bukiet z nutą dojrzałych owoców i akcentów pochodzących ze starzenia wina w dębowych beczkach.

Smak: Dobrze zrównoważone ze szlachetnym akcentem dojrzałych owoców.

Foodpairing


sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem

za mocne do ryb i owoców morza

kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu

grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek

delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej

brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan