Gassies 2nd Grand Cru Classe, Margaux
Opis
- Kraj
- Francja
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone dobrze zbudowane
- Apelacja
- A.O.C. Margaux
- Szczep
- 54% Cabernet Sauvignon, 44% Merlot 2% Cabernet Franc
- Beczka
- 12 miesięcy
- Temperatura podawania
- 16-18°C
- Zawartość alkoholu
- 13,5%
- Potencjał starzenia
- do 25 lat
-
Ocena Decanter
- 2012: 88 pkt.
Cechy
Barwa: Wspaniała, ciemna barwa.
Aromat: Bukiet jest pełen czerwonych owoców z nutami przypalonego drewna.
Smak: Niezwykle delikatne i aromatyczne wino. Bardzo wykwintne, aksamitne, niezwykle złożone
Foodpairing
sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem
za mocne do ryb i owoców morza
kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu
grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek
delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej
brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan