Gassies 2nd Grand Cru Classe, Margaux

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
A.O.C. Margaux
Szczep
54% Cabernet Sauvignon, 44% Merlot 2% Cabernet Franc
Beczka
12 miesięcy
Temperatura podawania
16-18°C
Zawartość alkoholu
13,5%
Potencjał starzenia
do 25 lat

Ocena Decanter

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2012: 88 pkt.

Wspaniała, ciemna barwa. Bukiet jest pełen czerwonych owoców z nutami przypalonego drewna. Niezwykle delikatne i aromatyczne wino. Bardzo wykwintne, aksamitne, niezwykle złożone. W ostatnich dekadach posiada zdecydowanie więcej ciała i koncentracji oraz równowagi między delikatnością i potęgą. Prawdziwie harmonijne wino wysokiej klasy. 

Szczególnie polecane do grillowanej wieprzowiny oraz dziczyzny.

Cechy


Barwa: Wspaniała, ciemna barwa.

Aromat: Bukiet jest pełen czerwonych owoców z nutami przypalonego drewna.

Smak: Niezwykle delikatne i aromatyczne wino. Bardzo wykwintne, aksamitne, niezwykle złożone

Foodpairing


sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem

za mocne do ryb i owoców morza

kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu

grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek

delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej

brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan