Guigal Côtes Du Rhône Rouge

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone mocne i pikantne
Apelacja
AOC Côtes du Rhône
Szczep
50% Syrah, 30% Grenache, 15% Mourvedre, 5% inne
Beczka
6 miesięcy
Temperatura podawania
16-18°C
Zawartość alkoholu
14%
Potencjał starzenia
8 lat

Ciemna intensywna barwa z purpurowymi refleksami. Aromaty czerwonych owoców i przypraw. Smak delikatny z dobrą równowagą pomiędzy taniną i owocowością. W ustach okrągłe i długie. Kupaż Syrah i Grenache nadaje winu aksamitnej sukni.

Cechy


Barwa: Ciemna intensywna barwa z purpurowymi refleksami.

Aromat: Aromaty czerwonych owoców i przypraw.

Smak: Smak delikatny z dobrą równowagą pomiędzy taniną i owocowością.

Foodpairing


sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant

za mocne do ryb i owoców morza

sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne

BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach

bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie

cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe