Guigal Côtes Du Rhône Rouge
Opis
- Kraj
- Francja
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone mocne i pikantne
- Apelacja
- AOC Côtes du Rhône
- Szczep
- 50% Syrah, 30% Grenache, 15% Mourvedre, 5% inne
- Beczka
- 6 miesięcy
- Temperatura podawania
- 16-18°C
- Zawartość alkoholu
- 14%
- Potencjał starzenia
- 8 lat
Cechy
Barwa: Ciemna intensywna barwa z purpurowymi refleksami.
Aromat: Aromaty czerwonych owoców i przypraw.
Smak: Smak delikatny z dobrą równowagą pomiędzy taniną i owocowością.
Foodpairing
sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant
za mocne do ryb i owoców morza
sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne
BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach
bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie
cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe