Guigal Côtes Du Rhône Blanc

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Wytrawne
Styl
Białe wyraziste i kwiatowe
Apelacja
AOC Côtes du Rhône
Szczep
55% Viognier, 20% Roussane, 10% Clairette, 10% Marsanne
Beczka
nie
Temperatura podawania
8-10°C
Zawartość alkoholu
12 %

Żółta barwa z zielonymi refleksami. Wino intensywne i aromatyczne. Dominują aromaty białych kwiatów, brzoskwini i moreli. W ustach wino owocowe, gęste i bogate, znakomicie zrównoważone o wyjątkowym charakterze.

Cechy


Barwa: Żółta barwa z zielonymi refleksami.

Aromat: Intensywne i aromatyczne z dominacją białych kwiatów, brzoskwini i moreli.

Smak: Owocowe, gęste i bogate.Wino znakomicie zrównoważone o wyjątkowym charakterze.

Foodpairing


sałatka cesar, sałatka z kurczakiem, jajkiem, sałatki z rybami lub owocami morza, tarta cebulowa, pasternak

owoce morza i białe ryby pod różnymi postaciami: grillowane, zapiekane, pieczone, paella, łosoś, eskalopki

sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto

grillowane, pieczone, zapiekane mięso z kurczaka, kaczki, szynki, wieprzowiny, indyka

bazylia, kolendra, koper, delikatny czosnek, imbir, pietruszka, estragon

tajskie, chińskie i lekkie indyjskie dania

miękkie sery jak brie, camembert, chaume, mozzarella, niektóre starsze cheddar'y