Guigal Côtes Du Rhône Blanc
Opis
- Kraj
- Francja
- Kolor / Rodzaj
- Białe
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Białe wyraziste i kwiatowe
- Apelacja
- AOC Côtes du Rhône
- Szczep
- 55% Viognier, 20% Roussane, 10% Clairette, 10% Marsanne
- Beczka
- nie
- Temperatura podawania
- 8-10°C
- Zawartość alkoholu
- 12 %
Cechy
Barwa: Żółta barwa z zielonymi refleksami.
Aromat: Intensywne i aromatyczne z dominacją białych kwiatów, brzoskwini i moreli.
Smak: Owocowe, gęste i bogate.Wino znakomicie zrównoważone o wyjątkowym charakterze.
Foodpairing
sałatka cesar, sałatka z kurczakiem, jajkiem, sałatki z rybami lub owocami morza, tarta cebulowa, pasternak
owoce morza i białe ryby pod różnymi postaciami: grillowane, zapiekane, pieczone, paella, łosoś, eskalopki
sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto
grillowane, pieczone, zapiekane mięso z kurczaka, kaczki, szynki, wieprzowiny, indyka
bazylia, kolendra, koper, delikatny czosnek, imbir, pietruszka, estragon
tajskie, chińskie i lekkie indyjskie dania
miękkie sery jak brie, camembert, chaume, mozzarella, niektóre starsze cheddar'y