Guigal Châteauneuf-du-Pape Rouge
Opis
- Kraj
- Francja
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone dobrze zbudowane
- Apelacja
- AOC Châteauneuf-du-Pape
- Szczep
- 70% Vieux Grenache, 20% Syrah, 5% Mourvedre, 5% inne
- Beczka
- 36 miesięcy w beczce z dębu francuskiego
- Temperatura podawania
- 16-18°C
- Zawartość alkoholu
- 14.5%
- Potencjał starzenia
- do 20 lat
Cechy
Barwa: Głęboka, ciemnoczerwona barwa.
Aromat: Aromaty czerwonych dojrzałych owoców leśnych. Wyczuwalna konfitura i aromaty wanilii.
Smak: Pełne, bogate, zharmonizowane i dobrze zrównoważone z delikatną taniną.
Foodpairing
sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant
za mocne do ryb i owoców morza
sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne
BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach
bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie
cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe