Guigal Châteauneuf-du-Pape Rouge

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
AOC Châteauneuf-du-Pape
Szczep
70% Vieux Grenache, 20% Syrah, 5% Mourvedre, 5% inne
Beczka
36 miesięcy w beczce z dębu francuskiego
Temperatura podawania
16-18°C
Zawartość alkoholu
14.5%
Potencjał starzenia
do 20 lat

Głęboka, ciemnoczerwona barwa. Aromaty czerwonych dojrzałych owoców leśnych. Wyczuwalna konfitura i aromaty wanilii. Wino pełne, bogate, ale bez przytłaczającego wrażenia alkoholu.Wino zharmonizowane i dobrze zrównoważone z delikatną taniną.Długie i satysfakcjonujące zakończenie.

Cechy


Barwa: Głęboka, ciemnoczerwona barwa.

Aromat: Aromaty czerwonych dojrzałych owoców leśnych. Wyczuwalna konfitura i aromaty wanilii.

Smak: Pełne, bogate, zharmonizowane i dobrze zrównoważone z delikatną taniną.

Foodpairing


sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant

za mocne do ryb i owoców morza

sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne

BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach

bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie

cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe