Finca Villacreces Pruno Ribera del Duero

Opis

Kraj
Hiszpania
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone świeże i owocowe
Apelacja
D.O. Ribera del Duero
Szczep
90% Tempranillo, 10% Cabernet Sauvignon
Beczka
tak
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
14%
Potencjał starzenia
do 10 lat

Ocena Decanter

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2017: 92 pkt.

Ocena James Suckling

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2016: 94 pkt.

Ocena WineAdvocate

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2016: 91 pkt.

Pruno to wino pochodzące z najmłodszej, bo niespełna dwudziestoletniej części winnicy Finca Villacreces (położonej w jednym z najlepszych winiarskich regionów Hiszpanii - dolinie Ribera del Duero), a mimo to, cieszy się niesłabnącym uznaniem krytyków. Wystarczy wspomnieć, że niemal co roku wysokim notami nagradza Pruno Robert Parker. Warto zauważyć, że założyciele grupy Artevino (rodzina Antón), do której należy Finca Villacreces odnoszą sukcesy również w branży restauracyjnej. Należąca do nich restauracja Zaldiaran (w Vitorii) posiada gwiazdkę Michellin.

Wino bogate w aromaty czerwonych owoców z dębową nutą beczki, o soczysty smaku dojrzałych owoców leśnych, likieru wiśniowego, kirschu, z nutą opalonego dębu francuskiej beczki i wytrawnym ziołowym finiszem. Pozostawia w ustach przyjemny, delikatny posmak.

Cechy


Barwa: Intensywnie czerwone z fioletowymi refleksami

Aromat: Bogate w aromaty czerwonych owoców z dębową nutą beczki

Smak: Pozostawia w ustach przyjemny, delikatny posmak dojrzałych owoców leśnych, likieru wiśniowego, kirschu, z nutą opalonego dębu francuskiej beczki i wytrawnym ziołowym finishem.

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar