Finca Villacreces Pruno Ribera del Duero
Opis
- Kraj
- Hiszpania
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone świeże i owocowe
- Apelacja
- D.O. Ribera del Duero
- Szczep
- 90% Tempranillo, 10% Cabernet Sauvignon
- Beczka
- tak
- Temperatura podawania
- 16-18ºC
- Zawartość alkoholu
- 14%
- Potencjał starzenia
- do 10 lat
-
Ocena Decanter
- 2017: 92 pkt.
-
Ocena James Suckling
- 2016: 94 pkt.
-
Ocena WineAdvocate
- 2016: 91 pkt.
Cechy
Barwa: Intensywnie czerwone z fioletowymi refleksami
Aromat: Bogate w aromaty czerwonych owoców z dębową nutą beczki
Smak: Pozostawia w ustach przyjemny, delikatny posmak dojrzałych owoców leśnych, likieru wiśniowego, kirschu, z nutą opalonego dębu francuskiej beczki i wytrawnym ziołowym finishem.
Foodpairing
pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby
grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina
bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami
kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy
bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach
średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.
śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar