Finca Villacreces Ribera del Duero

Opis

Kraj
Hiszpania
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone mocne i pikantne
Apelacja
D.O. Ribera del Duero
Szczep
86% Tempranillo, 10% Cabernet Sauvignon, 4% Merlot
Beczka
tak
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
14%
Potencjał starzenia
do 15 lat

Ocena Decanter

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2011: 94 pkt.

Ocena WineAdvocate

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2013: 91 pkt.

Finca Villacreces pochodzi z upraw jednego z najlepszych winiarskich regionów Hiszpanii położonego w dolinie Ribera del Duero. To zrównoważone, wyraziste wino swoją złożoność zawdzięcza trzem szczepom uprawianym w szczególnych warunkach glebowych panujących w winnicy. Hodowane na piasku Tempranillo sprawia, że wino jest wyraziste i konkretne, natomiast Cabernet Suvignon i Merlot, uprawiane na piasku oraz żwirze z dużą zawartością kwarcu, nadają mu charakterystyczną mineralną złożoność. Nie dziwi więc, że Finca Villacreces systematycznie otrzymuje wysokie oceny uznanych krytyków.

Wino zrównoważone, o aksamitnym, wyrazistym smaku, stopniowo ukazuje swoją elegancję i złożoność. Z biegiem czasu odsłaniające nieco pikantną warstwę owoców leśnych, na podniebieniu pozostawia trwały dymny posmak. W aromatach wyrazisty bukiet z nutą espresso, dymu, grafitu, dzikich jagód i likieru jeżynowego.

Cechy


Barwa: Intensywny wiśniowy kolor.

Aromat: Wyrazisty bukiet z nutą espresso, dymu, grafitu, dzikich jagód i likieru jeżynowego.

Smak: Smaku eleganckie i smaczne. Aksamitne, gładkie i okrągłe taniny z posmakiem czarnych owoców i dębu.

Foodpairing


sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant

za mocne do ryb i owoców morza

sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne

BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach

bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie

cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe