Finca Villacreces Nebro Ribera del Duero

Opis

Kraj
Hiszpania
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
D.O. Ribera del Duero
Szczep
100% Tempranillo
Beczka
tak
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
14,5%
Potencjał starzenia
do 20 lat

Ocena WineAdvocate

HorecaPremium
2009: 94 pkt.

Nebro to wino wyjątkowe, pochodzące z najstarszych upraw Hiszpanii, wyprodukowane z jedynych w Ribera del Duero krzewów winorośli Tempranillo zasadzonych jeszcze w 1917r. Siłą rzeczy, jego produkcja jest mocno ograniczona (maksymalnie 2000 butelek, średnio ok. 1000). Nie dziwi więc, że Nebro systematycznie otrzymuje doskonałe oceny uznanych krytyków.

Wino o niezwykle intensywnym aromacie dojrzałych owoców, z ogromną różnorodnością pikantnych nut, wyrafinowanych dymnych aromatów oraz roślinnych i mineralnych niuansów. Złożony, skoncentrowany i bardzo przyjemny. Oleiste, na podniebieniu odkrywa kolejne warstwy pikantne i owocowe, fantastyczną długość, dojrzałe taniny i dobrą kwasowość. Zostawia lekko dymny posmak.

Cechy


Barwa: Lśniący fioletowo-czerwony kolor.

Aromat: Intensywny aromat dojrzałych owoców, z ogromną różnorodnością pikantnych nut, wyrafinowanych dymnych aromatów oraz roślinnych i mineralnych niuansów.

Smak: Złożony, skoncentrowany i bardzo przyjemny. W ustach pikantne i owocowe, fantastyczną długość, dojrzałe taniny i dobrą kwasowość.

Foodpairing


sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant

za mocne do ryb i owoców morza

sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne

BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach

bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie

cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe