Orben

Opis

Kraj
Hiszpania
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
D.O. Ca. Rioja
Szczep
100% Tempranillo
Beczka
tak
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
14%
Potencjał starzenia
do 15 lat

Ocena Decanter

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2013: Bronze Medal

Ocena WineAdvocate

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2011: 93 pkt.

Orben to wino stworzone według nowej koncepcji, paradoksalnie bazującej na najstarszych winoroślach regionu Rioja. Winogrona pochodzą z 79 działek o średniej wielkości 0,30 ha, położonych w Laguardii, z winorośli posadzonej między 1945 a 1954r. Bardzo interesujące, z pięknymi nutami dębu, grafitu, skóry oraz aromatem czarnych wiśni i czarnych jagód. Bardzo mięsiste, silnie owocowe, zrównoważone, o dobrej strukturze. 

Warto wspomnieć, że założyciele grupy Artevino (rodzina Antón) z powodzeniem działają również w branży restauracyjnej. Należąca do nich restauracja Zaldiaran (w Vitorii) posiada gwiazdkę Michellin, a wino jest specjalnie komponowane, aby idealnie współgrało z jedzeniem.

Cechy


Barwa: Fioletowo-czerwony kolor z granatowymi niuansami.

Aromat: Bardzo interesujące, z pięknymi nutami dębu, grafitu, skóry oraz aromatem czarnych wiśni i czarnych jagód.

Smak: Bardzo mięsiste, silnie owocowe, zrównoważone, o dobrej strukturze.

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar