Orben
Opis
- Kraj
- Hiszpania
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone dobrze zbudowane
- Apelacja
- D.O. Ca. Rioja
- Szczep
- 100% Tempranillo
- Beczka
- tak
- Temperatura podawania
- 16-18ºC
- Zawartość alkoholu
- 14%
- Potencjał starzenia
- do 15 lat
-
Ocena Decanter
- 2013: Bronze Medal
-
Ocena WineAdvocate
- 2011: 93 pkt.
Cechy
Barwa: Fioletowo-czerwony kolor z granatowymi niuansami.
Aromat: Bardzo interesujące, z pięknymi nutami dębu, grafitu, skóry oraz aromatem czarnych wiśni i czarnych jagód.
Smak: Bardzo mięsiste, silnie owocowe, zrównoważone, o dobrej strukturze.
Foodpairing
pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby
grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina
bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami
kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy
bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach
średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.
śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar