Malpuesto

Opis

Kraj
Hiszpania
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
D.O. Ca. Rioja
Szczep
100% Tempranillo
Beczka
tak
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
14%
Potencjał starzenia
do 15 lat

Ocena Decanter

HorecaPremium
2009: Bronze Medal

Ocena WineAdvocate

HorecaPremium
2011, 2012 : 92 pkt.

Malpuesto to wino stworzone według nowej koncepcji, paradoksalnie bazującej na najstarszych winoroślach regionu Rioja. Winogrona pochodzą z 79 działek o średniej wielkości 0,30 ha, położonych w Laguardii, z winorośli posadzonej między 1945 a 1954r. Nazwa „Malpuesto” (dosłownie „złe miejsce”) pochodzi od nieregularnego, przypadkowego układu w jakim zasadzono krzewy. Być może większość właścicieli winnic, w takiej sytuacji, zdecydowałaby się pozbyć nieefektywnie posadzonych krzewów, jednak szczęśliwie zostały one docenione, a na ich bazie powstało unikalne wino. Malpuesto to wino cieszące się uznaniem, chętnie wysoko oceniane (Robert Parker Malpuesto 2011 i 2012 – 92p., Malpuesto 2009 – 93p.)

Warto wspomnieć, że założyciele grupy Artevino (rodzina Antón) z powodzeniem działają również w branży restauracyjnej. Należąca do nich restauracja Zaldiaran (w Vitorii) posiada gwiazdkę Michellin.

Cechy


Barwa: Intensywny, jasny, wiśniowy.

Aromat: Aromat dojrzałych czarnych owoców.

Smak: Bardzo mięsisty, silnie owocowy, zrównoważony, o dobrej strukturze.

Foodpairing


sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant

za mocne do ryb i owoców morza

sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne

BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach

bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie

cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe