Flor de Vetus Verdejo

Opis

Kraj
Hiszpania
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Wytrawne
Styl
Białe rześkie
Apelacja
D.O. Rueda
Szczep
100% Verdejo
Beczka
nie
Temperatura podawania
8-10ºC
Zawartość alkoholu
12,5%
Potencjał starzenia
do 3 lat

Flor de Vetus Verdejo to wino zasadniczo różne od pozostałych win tworzących rodzinę Vetus. Białe, wytrawne, młode "Flor de Vetus" powstaje z winogron szczepu Verdejo uprawianych na wysokości 900 m n.p.m., na piaszczystych glebach regionu Rueda. Zebrane pod koniec sierpnia i oczyszczone, winogrona poddane zostają fermentacji alkoholowej w kadziach ze stali nierdzewnej. Tak powstałe wino jest niezwłocznie butelkowane, zachowując swój szczególnie świeży, soczysty, smak i doskonały poziom naturalnej kwasowości. Flor de Vetus to wino doceniane przez krytyków. Warto zauważyć, że założyciele grupy Artevino (rodzina Antón), do której należy Finca Villacreces odnoszą sukcesy również w branży restauracyjnej. Należąca do nich restauracja Zaldiaran (w Vitorii) posiada gwiazdkę Michellin.

Cechy


Barwa: Blado złoty z zielonymi refleksami. Czysty i jasny.

Aromat: Wyrazisty, harmonijny, owocowy. Przewaga białych owoców (gruszki, brzoskwini), wyczuwalne owoce tropikalne w połączeniu z zielnymi i kwiatowymi nutami.

Smak: Lekki, świeży, owocowy o przyjemnej, naturalnej kwasowości, z wyczuwalnymi nutami: owoców tropikalnych, kwiatową i mineralną.

Foodpairing


sałatka grecka, caprese, sałatka nicejska, sałatka z owocami morza

zupa z owoców morza, halibut, śledź, małże, ostrygi, krewetki, pstrąg

bardzo lekkie sosy na bazie oliwy

za lekkie do większości mięs

delikatne, sezonowe np. szczypiorek, kolendra, koperek, koper, estragon, pietruszka

pikantne dania zazwyczaj przytłaczają te delikatne wina

łagodne sery, jak: feta, ricotta, mozzarella