Izadi Seleccion Reserva

Opis

Kraj
Hiszpania
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
D.O.Ca. Rioja
Szczep
80% Tempranillo, 20% Graciano
Beczka
tak
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
14,5 %
Potencjał starzenia
do 10 lat

Ocena Decanter

HorecaPremium
2014: 89 pkt.

Winogrona użyte do produkcji Izadi pochodzą ze starych, nawet 60 letnich krzewów szczepu Tempranillo, rosnących na glebach wapiennych i gliniastych w specyficznym klimacie (atlantycki z wpływami śródziemnomorskimi). Czynniki te sprawiają, że klimat jest surowy, plon stosunkowo mały a winogrona niewielkie, ale doskonałej jakości. Trójkąt widoczny na etykiecie wszystkich butelek linii Izadi symbolizuje ziemie, z których pochodzi wino. Leżą one właśnie w trójkącie, którego wierzchołki wyznaczają miasta Villabuena, Samaniego i Ábalos. Warto wspomnieć, że założyciele grupy Artevino (rodzina Antón) z powodzeniem działają również w branży restauracyjnej. Należąca do nich restauracja Zaldiaran (w Vitorii) posiada gwiazdkę Michellin.

Cechy


Barwa: Intensywna, rubinowa czerwień. Jasna i przejrzysta.

Aromat: Intensywny, zrównoważony aromat czerwonych owoców z nutą mineralną i przyprawami.

Smak: Wyrazisty, zrównoważony, przyjemna równowaga między smak czerwonych owoców a taninami. Wino długie i wyraziste.

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar