Izadi Seleccion Reserva
Opis
- Kraj
- Hiszpania
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone dobrze zbudowane
- Apelacja
- D.O.Ca. Rioja
- Szczep
- 80% Tempranillo, 20% Graciano
- Beczka
- tak
- Temperatura podawania
- 16-18ºC
- Zawartość alkoholu
- 14,5 %
- Potencjał starzenia
- do 10 lat
-
Ocena Decanter
- 2014: 89 pkt.
Cechy
Barwa: Intensywna, rubinowa czerwień. Jasna i przejrzysta.
Aromat: Intensywny, zrównoważony aromat czerwonych owoców z nutą mineralną i przyprawami.
Smak: Wyrazisty, zrównoważony, przyjemna równowaga między smak czerwonych owoców a taninami. Wino długie i wyraziste.
Foodpairing
pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby
grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina
bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami
kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy
bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach
średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.
śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar