Agustinos Cabernet Sauvignon

Opis

Kraj
Chile
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone świeże i owocowe
Apelacja
D.O. Central Valley
Szczep
100% Cabernet Sauvignon
Beczka
nie
Temperatura podawania
17-19 ºC
Zawartość alkoholu
13%
Potencjał starzenia
4 lata

Intensywna rubinowa barwa. Aromaty czerwonych owoców, karmelu, cynamonu.  W ustach wino pełne, cieliste z nutą przypraw. Wyraźnie wyczuwalne czerwone owoce z nutą wanilii. Wino złożone, eleganckie z dobrą owocowością. Mocna, ale przyjazna tanina.

Cechy


Barwa: Intensywna rubinowa barwa.

Aromat: Aromaty czerwonych owoców, karmelu, cynamonu i delikatnej mięty.

Smak: Wyraźnie wyczuwalne czerwone owoce z nutą wanilii. Wino złożone, eleganckie z dobrą owocowością.

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar