Agustinos Chardonnay

Opis

Kraj
Chile
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Wytrawne
Styl
Białe rześkie
Apelacja
D.O. Central Valley
Szczep
100% Chardonnay
Beczka
nie
Temperatura podawania
10-12º C
Zawartość alkoholu
12%

Winorośl przywędrowała do Chile wraz z Europejczykami. Przed ich przybyciem nie istniały lokalne odmiany. Pierwsza winnica powstała więc w Chile dopiero w połowie XVI w. Pierwszy raz w historii wina chilijskie „zalały” Europę już w latach 1870-1890, kiedy to winnice europejskie dziesiątkowała filoksera. Winiarze Chilijscy wykorzystali nadarzająca się okazję gwałtownie rozbudowując eksport wina do Europy.

Jasna, lśniąca z bladozielonym odcieniem. Dojrzałe owoce cytrusowe z nutą skórki pomarańczowej i ananasa z lekko mineralnym odcieniem. Bogaty, lekko kremowy, przełamany świeżą kwasowością, która odświeża podniebienie.

Cechy


Barwa: Jasna, lśniąca z bladozielonym odcieniem.

Aromat: Dojrzałe owoce cytrusowe z nutą skórki pomarańczowej i ananasa z lekko mineralnym odcieniem.

Smak: Bogaty, lekko kremowy, przełamany świeżą kwasowością, która odświeża podniebienie.

Foodpairing


sałatka cesar, sałatka z kurczakiem, jajkiem, sałatki z rybami lub owocami morza, tarta cebulowa, pasternak

owoce morza i białe ryby pod różnymi postaciami: grillowane, zapiekane, pieczone, paella oraz eskalopki

sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto

grillowane, pieczone, zapiekane mięso z kurczaka, kaczki, szynki, wieprzowiny, indyka

bazylia, kolendra, koper, delikatny czosnek, imbir, pietruszka, estragon

tajskie, chińskie i lekkie indyjskie dania

miękkie sery jak brie, camembert, chaume, mozzarella, niektóre starsze cheddar'y