Sol de Mayo Malbec

Opis

Kraj
Argentyna
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone mocne i pikantne
Apelacja
D.O. Mendoza
Szczep
100% Malbec
Beczka
tak
Temperatura podawania
16-18 ºC
Zawartość alkoholu
13,5%
Potencjał starzenia
5 lat

Wino pochodzi z najbardziej znanego w Argentynie regionu Mendoza z 60-letnich winnic usytuowanych na południowych zboczach Andów na wysokości 900 m n.p.m. Ze względu na dużą wysokość, różnice temperatur między dniem a nocą sięgające 25 ̊C winnice te są wolne od chorób i szkodników co sprawia, że używanie w produkcji pestycydów jest zbędne.

Wino o głęboko purpurowo-czerwonym kolorze. W nosie lekko odymione z aromatami czerwonych owoców wiśni i śliwek. W ustach niezwykle soczyste z nutą dojrzałych czarnych owoców wymieszanych z aromatami dębu. Średnio pełne, doskonale zbalansowane z długim finiszem.

Cechy


Barwa: Głęboko purpurowo-czerwona barwa.

Aromat: Lekko odymione z aromatami czerwonych owoców wiśni i śliwek.

Smak: Niezwykle soczyste z nutą dojrzałych czarnych owoców wymieszanych z aromatami dębu.

Foodpairing


sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant

za mocne do ryb i owoców morza

sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne

BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach

bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie

cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe