BIO Cabernet Sauvignon

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone świeże i owocowe
Apelacja
IGT Veneto
Szczep
100% Organic Cabernet Sauvignon
Beczka
Nie
Temperatura podawania
16-18º C
Zawartość alkoholu
12,5 %

Organiczne, wegańskie wino wytrawne, o rubinowo czerwonym kolorze z fioletowymi refleksami. W nosie intensywne, pełne aromatów jeżyn i wiśni, z nutami ziołowymi w tle. Na podniebieniu wyważone, aksamitna tekstura i łagodne taniny zbalansowane wyraźnie wyczuwalnym smakiem konfitury wiśniowej z niuansami zielonego pieprzu.

Cechy


Barwa: Rubinowa czerwień z fioletowymi refleksami.

Aromat: Intensywne, pełne aromatów jeżyn i wiśni, z nutami ziołowymi.

Smak: Intensywny, długi z nutami konfitury wiśniowej i zielonego pieprzu

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar