Jaffelin Chardonnay

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Wytrawne
Styl
Białe rześkie
Szczep
100% Chardonnay
Beczka
nie
Temperatura podawania
8-10°C
Zawartość alkoholu
12,5 %
Potencjał starzenia
3 lata

Historia winnic Jaffelina jest nierozerwalnie związana z historią kolegiata Notre Dame w Beaune. Przez wieki przechowywano w zabudowaniach kapituły wina dla kościoła, książąt, diuków i kardynałów.Właściciela zmieniły dopiero w 1816 roku, kiedy zostały przejęte przez braci Jaffelin.

Jasny, bladożółty kolor z zielonym refleksami, z wiekiem będzie nabierało ciemniejszego złotego koloru. W nosie aromaty akacji, białych kwiatów. W ustach wino jest rześkie i żywe z delikatną kwasowością na końcówce.

Cechy


Barwa: Jasny, bladożółty kolor z zielonym refleksami

Aromat: Aromaty akacji, białych kwiatów.

Smak: Rześkie i żywe z delikatną kwasowością na końcówce.

Foodpairing


szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak

owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone

sosy na bazie oliwy z oliwek lub delikatne sosy kremowe.

gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina

kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,

wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi

sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy