Trambusti Brunello di Montalcino

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
D.O.C.G.
Szczep
100% Sangiovese
Beczka
3 lata w dębie słowiańskim
Temperatura podawania
16-18 °C
Zawartość alkoholu
14,5%
Potencjał starzenia
10 lat

Używane do produkcji winogrona szczepu Sangiovese pochodzą z najlepszych winnic i podlegają szczegółowej kontroli. Wino jest rezultatem skrupulatnych prac w winnicy i rygorystycznych zasad zgodnych z tradycją i historią których cząstka obecna jest w każdej butelce Brunello di Montalcino.

Przepiękny rubinowy kolor z lekkimi granatowymi refleksami, będącymi efektem starzenia. Intensywny i trwały aromat, z nutami dżemu z czerwonych owoców. Gładkie i aksamitne w ustach ze zrównoważonymi taninami. Intensywny i trwały smak z pikantnymi nutami i odrobiną lukrecji. Całość elegancka i harmonijna. 

Cechy


Barwa: Przepiękny rubinowy kolor z lekkimi granatowymi refleksami, będącymi efektem starzenia.

Aromat: Intensywny i trwały aromat, z nutami dżemu z czerwonych owoców.

Smak: Gładkie i aksamitne w ustach ze zrównoważonymi taninami. Intensywny i trwały smak z pikantnymi nutami i odrobiną lukrecji. Całość elegancka i harmonijna.

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar