Marques de Castilla Barrica

Opis

Kraj
Hiszpania
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone świeże i owocowe
Apelacja
D.O.P. La Mancha
Szczep
80% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon
Beczka
3 miesiące w dębie amerykańskim
Temperatura podawania
16-18 ºC
Zawartość alkoholu
12,5 %
Potencjał starzenia
3 lata

Połyskliwa barwa z karminowymi refleksami. Aromatyczne, wypełnione czarną porzeczką i pieprzem, z nutami skóry i świeżych liści mięty. W ustach dobrze zbudowane i owocowe z wyczuwalnym, słodkim posmakiem miękkich tanin. 

Cechy


Barwa: Połyskliwa barwa z karminowymi refleksami.

Aromat: Aromatyczne, wypełnione czarną porzeczką i pieprzem, z nutami skóry i świeżych liści mięty.

Smak: W ustach dobrze zbudowane i owocowe z wyczuwalnym, słodkim posmakiem miękkich tanin.

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar