Marques de Castilla Rosado
Opis
- Kraj
- Hiszpania
- Kolor / Rodzaj
- Różowe
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Różowe
- Apelacja
- D.O.P. La Mancha
- Szczep
- 80% Garnacha, 20% Tempranillo
- Beczka
- 6 miesięcy w dębie amerykańskim
- Temperatura podawania
- 7-9 ºC
- Zawartość alkoholu
- 11,5 %
- Potencjał starzenia
- 3 lata
Cechy
Barwa: Różano-wiśniowy kolor z fiołkowymi refleksami.
Aromat: Intensywne, z wyraźnymi aromatami czerwonych owoców, szczególnie wyczuwalne nuty truskawki.
Smak: Zbalansowana kwasowość z cytrusowymi niuansami, wypełniającymi przyjemny finisz.
Foodpairing
sałatka cesar, sałatka z kurczakiem, jajkiem, sałatki z rybami lub owocami morza, tarta cebulowa, pasternak
owoce morza i białe ryby pod różnymi postaciami: grillowane, zapiekane, pieczone, paella oraz eskalopki
sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto
grillowane, pieczone, zapiekane mięso z kurczaka, kaczki, szynki, wieprzowiny, indyka
bazylia, kolendra, koper, delikatny czosnek, imbir, pietruszka, estragon
tajskie, chińskie i lekkie indyjskie dania
miękkie sery jak brie, camembert, chaume, mozzarella, niektóre starsze cheddar'y