Vudu Alvarinho
Opis
- Kraj
- Portugalia
- Kolor / Rodzaj
- Białe
- Smak
- Półwytrawne
- Styl
- Białe aromatyczne
- Apelacja
- D.O.Tejo
- Szczep
- 100% Alvarinho
- Beczka
- nie
- Temperatura podawania
- 6-8 ºC
- Zawartość alkoholu
- 12,5%
- Potencjał starzenia
- 3 lata
Cechy
Barwa: Barwa jasnożółta
Aromat: Dominują aromaty owoców cytrusowych i tropikalnych.
Smak: Świeże i zrównoważone z odpowiednią kwasowością.
Foodpairing
szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak
owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone
sosy na bazie oliwy z oliwek lub delikatne sosy kremowe.
gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina
kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,
wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi
sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy