Weingut Frank Pinot & Co

Opis

Kraj
Austria
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Wytrawne
Styl
Białe pełne i bogate
Apelacja
Weinviertel
Szczep
70% Pinot Blanc; 25% Chardonnay; 5% Grüner Veltliner
Beczka
nie
Temperatura podawania
8-10 ºC
Zawartość alkoholu
12%
Potencjał starzenia
3 lata

Weingut Frank położona jest w Hermbaumgarten, godzinę drogi od Wiednia, w regionie winiarskim Weinviertel w północno-wschodniej Austrii. Od 300 lat rodzina Frank dokłada wszelkich starań, by produkowane tu wina były kształtowane przez naturę i ludzi, którzy je tworzą. Perfekcyjna współpraca wszystkich czterech kluczowych czynników: gleby, klimatu, winorośli i człowieka sprawiają, że otrzymujemy pełnię austriackiego smaku w każdym kieliszku.

Wino w pięknym jasnozłotym kolorze. Intensywny nos z aromatem jabłka, gruszki, moreli, grejpfruta, nutą migdałów, nutą pieprzu i wiosennych kwiatów. Świeże, soczyste, delikatnie owocowe na podniebieniu, bardzo eleganckie, z mineralnym finiszem.

Cechy


Barwa: Jasnozłota

Aromat: Intensywny nos z aromatem jabłka, gruszki, moreli, grejpfruta, nutą migdałów, nutą pieprzu i wiosennych kwiatów.

Smak: Świeże, soczyste, delikatnie owocowe na podniebieniu, bardzo eleganckie, z mineralnym finiszem.

Foodpairing


szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak

owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone

sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto

gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina

kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,

wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi

sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy