Nikolaihof Grüner Veltliner Smaragd

Opis

Kraj
Austria
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Wytrawne
Styl
Białe pełne i bogate
Apelacja
Wachau
Szczep
100% Grüner Veltliner
Beczka
18 miesięcy
Temperatura podawania
8-10 ºC
Zawartość alkoholu
11,5%
Potencjał starzenia
20 lat

Ocena WineAdvocate

HorecaPremium
2015: 95 pkt.

Nikolaihof to najstarsza winnica w Austrii, której historia sięga prawie 2000 lat do czasów rzymskich. Wino produkowane jest tutaj od czasów Celtów. Pierwsze dowody z tego pochodzą z około 470 r. Do dziś piwnice mieszczą się w starych kryptach rzymskich. Od 1971 winnica jest wolna od produktów chemicznych, nie stosuje się środków do zwalczania chwastów, sztucznych nawozów, chemicznych pestycydów zwalczających grzyby, trucizn przeciwko owadom lub pasożytom ani innych środków chemicznych. Produkuje jedynie wina biodynamiczne, winogrona są zbierane ręcznie, grona są miażdżone w ręcznej prasie, a fermentacja zachodzi przy użyciu naturalnych drożdży. 

Flagowy produkt winnicy Nikolaihof, winogrona zbierane są jedynie z najwyżej położonych parceli. Charakteryzuje się dojrzałymi aromatami dojrzałego jabłka i miękkich, suszonych owoców, zmieszanych z nutą białego pieprzu i migdałów. Wino mocne i dobrze zrównoważone.

Cechy


Barwa: Złote.

Aromat: Charakteryzuje się dojrzałymi aromatami dojrzałego jabłka i miękkich, suszonych owoców, zmieszanych z nutą białego pieprzu i migdałów.

Smak: Wino mocne i dobrze zrównoważone.

Foodpairing


sałatka cesar, grillowana papryka, tarta cebulowa, ratatouille

kraby, homary, ryby morskie jak: diabeł morski, miecznik, tuńczyk, turbot, paella, łosoś, ryby wędzone

sosy śmietanowe, jak carbonara, pancetta, pesto, porcini

pieczony kurczek, kaczka, szynka, wieprzowina, indyk

bazylia, szczypiorek, cynamon, goździeki, kolendra, koper, czosnek, imbir, gałka muszkatułowa, pietruszka, dymka, estragon

dania w aromacie kokosu oraz dalikatniejsze dania indonezyjskie

mozzarella, sery owcze