Dumangin Champagne Rose

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Musujące
Smak
Wytrawne
Styl
Różowe
Apelacja
AOC Champagne
Szczep
54% chardonnay, 46% pinot noir
Beczka
Nie
Temperatura podawania
6-8ºC
Zawartość alkoholu
12,0%

Subtelny i delikatny szampan, charakteryzujący się wyjątkowymi nutami świeżych owoców malin i wiśni. W ustach aksamitny i wyrazisty a aromatyczne nuty są dominujące i intensywne.

Cechy


Barwa: Blado różowy

Aromat: Zapachy suszonych zielonych owoców, białych kwiatów, ciasta drożdżowego, cytrusów, minerałów i przypraw.

Smak: równoważona kwasowość w końcowej fazie z niesamowicie dyskretną nutą owoców cytrusowych cytryny , imbiru i minerałów.

Foodpairing


szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak

owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone

sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto

gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina

kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,

wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi

sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy