Winnica Silesian to nowe, niezwykłe, polskie wina tworzone z pasją przez rodzinę Mazurków i światowej klasy winemaker’ów: Matthiasa Schucha i Michała Pajdosza. Nowa winnica, ale historycznych terenach winiarskich. Pierwsze wzmianki o winnicy w rejonie Bagieńca pochodzą z XIV wieku. Twórcy winnicy Silesian wierzą, że doskonałe wino powstaje w winnicy, dlatego z wielką starannością podchodzą do pielęgnacji winorośli. Niezastąpiony winogrodnik Pan Tadeusz Marchewka, który przez 30 lat zdobywał doświadczenie w winnicach Mozeli, zaangażowanie całej rodziny oraz wyjątkowe siedlisko winnicy, pozwalająna zbieranie najwyższej jakości owoców.
Winnica została założona w kwietniu 2016 roku. W ciągu tygodnia zostało zasadzonych 55 tys. winorośli 12 rożnych odmian. Siedlisko znajduje się na południowo-zachodnim stoku, na wysokości 230 m n.p.m., dominuje terroir granitowe mające swoje odzwierciedlenie w mineralności i chrupkości win Silesian. Geograficznie winnica jest położona w sercu Dolnego Śląska, na przedgórzu Sudeckim
Czyste, świeże wino pachnące morelą, brzoskwinią i cytrusami, z wyczuwalnymi aromatami jabłka i dojrzałej wrześniowej pigwy. Wino o bardzo eleganckiej stylistyce z dobrze wkomponowaną kwasowością.