Winnica Silesian Seyval Blanc

Opis

Kraj
Polska
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Wytrawne
Styl
Białe aromatyczne
Szczep
100% Seyval Blanc
Beczka
nie
Temperatura podawania
8-10ºC
Zawartość alkoholu
12%
Potencjał starzenia
do 5 lat

Winnica Silesian to nowe, niezwykłe, polskie wina tworzone z pasją przez rodzinę Mazurków i światowej klasy winemaker’ów: Matthiasa Schucha i Michała Pajdosza. Nowa winnica, ale historycznych terenach winiarskich. Pierwsze wzmianki o winnicy w rejonie Bagieńca pochodzą z XIV wieku. Twórcy winnicy Silesian wierzą, że doskonałe wino powstaje w winnicy, dlatego z wielką starannością podchodzą do pielęgnacji winorośli. Niezastąpiony winogrodnik Pan Tadeusz Marchewka, który przez 30 lat zdobywał doświadczenie w winnicach Mozeli, zaangażowanie całej rodziny oraz wyjątkowe siedlisko winnicy, pozwalająna zbieranie najwyższej jakości owoców. 

Winnica została założona w kwietniu 2016 roku. W ciągu tygodnia zostało zasadzonych 55 tys. winorośli 12 rożnych odmian. Siedlisko znajduje się na południowo-zachodnim stoku, na wysokości 230 m n.p.m., dominuje terroir granitowe mające swoje odzwierciedlenie w mineralności i chrupkości win Silesian. Geograficznie winnica jest położona w sercu Dolnego Śląska, na przedgórzu Sudeckim

Wino wytwarzane na osadzie drożdżowym (Sur-lie), dzięki czemu posiada maślano, tostowe aromaty, przypominające te w szampanie. Wino o wysokiej kwasowości, w nosie pieczone jabłka, ciasteczka, masło. 

Cechy


Barwa: Wino o jasnożółtej barwie.

Aromat: W aromatach pieczone jabłko, ciasteczka, tosty, masło.

Smak: Pełne, idealnie zrównoważona kwasowość. Długi finisz.

Foodpairing


sałaty z dodatkiem limonki, avocado, sałatka owocowa

łosoś w stylu orientalnym, makrela wędzona

sosy curry i owocowe

kurczak w w kremowych sosach, gęś w białym sosie winnym

imbir, gałka muszkatołowa, ostra papryka,

dania kuchni tajska i polinezyjskiej

sery owcze oraz munster, pont l'eveque