Winnica Miłosz Lauda

Opis

Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Wytrawne
Styl
Białe aromatyczne
Szczep
Pinot Blanc, Devin, Mueller-thurgau
Zawartość alkoholu
13,5%
Potencjał starzenia
do 5 lat

Winnica Miłosz została założona w 2004 roku przez Martę Pohrebny i Krzysztofa Fedorowicza we wsi Łazy we wschodniej, bardzo malowniczej części Wału Zielonogórskiego.  W tej okolicy produkcja wina sięga korzeniami XII wieku. Winnica Miłosza zajmuje powierzchnię 5,5 hektara. Szczyci się szlachetnymi szczepami starych odmian winorośli, uprawianymi tutaj co najmniej od XVI wieku: Pinot Noir, Traminer, Pinot Gris czy Karmazyn, ale nie stroni też od nowszych szczepów: Devina, Zweigelta, Dornfelera, Aliberneta. W winnicy Miłosza uprawia się wyłącznie szlachetną winorośl, vitis vinifera. 

Winnica Miłosz jest jedną z najbardziej prestiżowych polskich winnic. Wina cieszą się uznaniem prawdziwych koneserów i są doceniana przez wybitnych ekspertów winiarskiego środowiska. Dowodem są liczne nagrody i wyróżnienia zdobyte w profesjonalnych konkursach winiarskich.Wina Miłosza otrzymały dwukrotnie główną nagrodę Grand Prix na  prestiżowym, ogólnopolskim konkursie „Winobranie”.

Świetne wino, gdzie dominują nuty brzoskwini, moreli oraz dojrzałych jabłek, delikatny miodowy akcent i dobra struktura oraz długie, owocowe zakończenie z dobrze zaznaczoną kwasowością. Wino, które naprawdę robi wrażenie, z dużym potencjałem. 

Cechy


Barwa: Wino o delikatnie żółtej barwie.

Aromat: Aromaty słodkich kwiatów, brzoskwini i moreli.

Smak: Dobra struktura oraz długie, owocowe zakończenie z dobrze zaznaczoną kwasowością.

Foodpairing


sałaty z dodatkiem limonki, avocado, sałatka owocowa

łosoś w stylu orientalnym, makrela wędzona

sosy curry i owocowe

kurczak w w kremowych sosach, gęś w białym sosie winnym

imbir, gałka muszkatołowa, ostra papryka,

dania kuchni tajska i polinezyjskiej

sery owcze oraz munster, pont l'eveque