Winnica Miłosz Pinot Blanc & Solaris Botritis

Opis

Kraj
Polska
Kolor / Rodzaj
Białe słodkie
Smak
Słodkie
Styl
Deserowe wino słodkie
Zawartość alkoholu
14,5%
Potencjał starzenia
10 lat

Winnica Miłosz została założona w 2004 roku przez Martę Pohrebny i Krzysztofa Fedorowicza we wsi Łazy we wschodniej, bardzo malowniczej części Wału Zielonogórskiego.  W tej okolicy produkcja wina sięga korzeniami XII wieku. Winnica Miłosza zajmuje powierzchnię 5,5 hektara. Szczyci się szlachetnymi szczepami starych odmian winorośli, uprawianymi tutaj co najmniej od XVI wieku: Pinot Noir, Traminer, Pinot Gris czy Karmazyn, ale niestroni też od nowszych szczepów: Devina, Zweigelta, Dornfelera, Aliberneta. W winnicy Miłosza uprawia się wyłącznie szlachetną winorośl, vitis vinifera. 

Winnica Miłosz jest jedną z najbardziej prestiżowych polskich winnic. Wina cieszą się uznaniem prawdziwych koneserów i są doceniana przez wybitnych ekspertów winiarskiego środowiska. Dowodem są liczne nagrody i wyróżnienia zdobyte w profesjonalnych konkursach winiarskich.Wina Miłosza otrzymały dwukrotnie główną nagrodę Grand Prix na  prestiżowym, ogólnopolskim konkursie „Winobranie”.

Wino słodkie z gron i rodzynek zebranych pod koniec października, fermentowane na skórkach przez szesnaście dni. Aromaty kwiatów lipy oraz gryki, mocno dojrzałych owoców melona i mango. Barwa bursztynowa. Gęste i oleiste. Dobrze zbalansowane z wyraźnie zaznaczoną kwasowością.

Cechy


Barwa: Bursztynowa

Aromat: Aromaty kwiatów lipy oraz gryki, mocno dojrzałych owoców melona i mango.

Smak: Gęste i oleiste. Dobrze zbalansowane z wyraźnie zaznaczoną kwasowością.

Foodpairing








stosuje się do deserów typu creme caramel oraz mocnych kremowych, niebieskich serów pleśniowych, np. roquefort oraz niektórych serów ostrych