Winnica Miłosz Orange

Opis

Kraj
Polska
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Półwytrawne
Styl
Białe aromatyczne
Szczep
Pinot Blanc, Traminer, Mueller-thurgau, Muscaris
Zawartość alkoholu
13%
Potencjał starzenia
do 5 lat

Winnica Miłosz została założona w 2004 roku przez Martę Pohrebny i Krzysztofa Fedorowicza we wsi Łazy we wschodniej, bardzo malowniczej części Wału Zielonogórskiego.  W tej okolicy produkcja wina sięga korzeniami XII wieku. Winnica Miłosza zajmuje powierzchnię 5,5 hektara. Szczyci się szlachetnymi szczepami starych odmian winorośli, uprawianymi tutaj co najmniej od XVI wieku: Pinot Noir, Traminer, Pinot Gris czy Karmazyn, ale nie stroni też od nowszych szczepów: Devina, Zweigelta, Dornfelera, Aliberneta. W winnicy Miłosza uprawia się wyłącznie szlachetną winorośl, vitis vinifera. 

Winnica Miłosz jest jedną z najbardziej prestiżowych polskich winnic. Wina cieszą się uznaniem prawdziwych koneserów i są doceniana przez wybitnych ekspertów winiarskiego środowiska. Dowodem są liczne nagrody i wyróżnienia zdobyte w profesjonalnych konkursach winiarskich.Wina Miłosza otrzymały dwukrotnie główną nagrodę Grand Prix na  prestiżowym, ogólnopolskim konkursie „Winobranie”.

Sto, dwieście albo pięćset lat temu, fermentacja białych gron na skórkach była pospolita – to wino zostało właśnie tak wytworzone, a jego dodatkowym atutem są szczepy pinot blanc i traminer obecne w Zielonej Górze od wieków. W aromacie grejpfrut, róża i niuanse sosny. Przyjemne, lekkie taniny.

Cechy


Barwa: Jasnożółta ze złotymi refleksami.

Aromat: W aromacie grejpfrut, róża i niuanse sosny.

Smak: Przyjemne, lekkie taniny.

Foodpairing


sałaty z dodatkiem limonki, avocado, sałatka owocowa

łosoś w stylu orientalnym, makrela wędzona

sosy curry i owocowe

kurczak w w kremowych sosach, gęś w białym sosie winnym

imbir, gałka muszkatołowa, ostra papryka,

dania kuchni tajska i polinezyjskiej

sery owcze oraz munster, pont l'eveque