Winnica Miłosz Loos

Opis

Kraj
Polska
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Szczep
Dornfelder, Alibernet
Zawartość alkoholu
13,5%
Potencjał starzenia
do 5 lat

Winnica Miłosz została założona w 2004 roku przez Martę Pohrebny i Krzysztofa Fedorowicza we wsi Łazy we wschodniej, bardzo malowniczej części Wału Zielonogórskiego.  W tej okolicy produkcja wina sięga korzeniami XII wieku. Winnica Miłosza zajmuje powierzchnię 5,5 hektara. Szczyci się szlachetnymi szczepami starych odmian winorośli, uprawianymi tutaj co najmniej od XVI wieku: Pinot Noir, Traminer, Pinot Gris czy Karmazyn, ale nie stroni też od nowszych szczepów: Devina, Zweigelta, Dornfelera, Aliberneta. W winnicy Miłosza uprawia się wyłącznie szlachetną winorośl, vitis vinifera. 

Winnica Miłosz jest jedną z najbardziej prestiżowych polskich winnic. Wina cieszą się uznaniem prawdziwych koneserów i są doceniana przez wybitnych ekspertów winiarskiego środowiska. Dowodem są liczne nagrody i wyróżnienia zdobyte w profesjonalnych konkursach winiarskich.Wina Miłosza otrzymały dwukrotnie główną nagrodę Grand Prix na  prestiżowym, ogólnopolskim konkursie „Winobranie”.

Loos pochodzi z najstarszej 15 letniej parceli w Łazie. Tworzony z gron kilku szczepów, tego samego dnia razem zbieranych i fermentowanych, a więc jest winem typu gemischter satz. Ton nadaje dornfelder i egzotyczny alibernet (krzyżówka cabernet sauvignion i alicante bousche). Wino o silnie nasyconej, ciemnopurpurowej barwie i granatowo fioletowym połysku. Aromaty jeżyn, tytoniu wanilii, czereśni i czarnej porzeczki. Ekstraktywne, eleganckie i bardzo złożone, świetnie zrównoważone. Duży potencjał dojrzewania. 

Cechy


Barwa: Purpurowo-czerwona.

Aromat: Aromaty jeżyn, tytoniu wanilii, czereśni i czarnej porzeczki.

Smak: Ekstraktywne, eleganckie i bardzo złożone, świetnie zrównoważone.

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar