Chateau d'Armailhac Grand Cru Classe, Pauillac

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
AOC Pauillac
Szczep
57% Cabernet Sauvignon, 28 % Merlot,, 13 % Cabernet Franc, 2 % Petit Verdot
Beczka
18 miesięcy
Temperatura podawania
17-18°C
Zawartość alkoholu
13,5%
Potencjał starzenia
15 lat

Głęboka ciemna barwa. W nosie przyjemne aromaty owocowe, z nutą czarnej porzeczki i wyraźnym akcentem tostowym. Na podniebieniu wino potężne z owocową paletą i atrakcyjną jedwabistą taniną. Wspaniały długi finisz z wrażeniem dębu.

Cechy


Barwa: Głęboka ciemna barwa

Aromat: W nosie przyjemne aromaty owocowe, z nutą czarnej porzeczki i wyraźnym akcentem tostowym.

Smak: Na podniebieniu wino potężne z owocową paletą i atrakcyjną jedwabistą taniną. Wspaniały długi finisz z wrażeniem dębu.

Foodpairing


sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem

za mocne do ryb i owoców morza

kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu

grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek

delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej

brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan