Chateau d'Armailhac Grand Cru Classe, Pauillac
Opis
- Kraj
- Francja
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone dobrze zbudowane
- Apelacja
- AOC Pauillac
- Szczep
- 57% Cabernet Sauvignon, 28 % Merlot,, 13 % Cabernet Franc, 2 % Petit Verdot
- Beczka
- 18 miesięcy
- Temperatura podawania
- 17-18°C
- Zawartość alkoholu
- 13,5%
- Potencjał starzenia
- 15 lat
Cechy
Barwa: Głęboka ciemna barwa
Aromat: W nosie przyjemne aromaty owocowe, z nutą czarnej porzeczki i wyraźnym akcentem tostowym.
Smak: Na podniebieniu wino potężne z owocową paletą i atrakcyjną jedwabistą taniną. Wspaniały długi finisz z wrażeniem dębu.
Foodpairing
sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem
za mocne do ryb i owoców morza
kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu
grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek
delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej
brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan