Gui Gas Vhino Verde

Opis

Kraj
Portugalia
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Półwytrawne
Styl
Białe rześkie
Apelacja
D.O.C. Vhino Verde
Szczep
Loureiro, Trajadura, Arinto
Beczka
nie
Temperatura podawania
6-8 ºC
Zawartość alkoholu
9,5%
Potencjał starzenia
3 lata

Vinho Verde znaczy po portugalsku „wino zielone”. „Zielone” oznacza po prostu, że wino jest świeże i młode, w przeciwieństwie do vinho maduro, a więc wina dojrzałego. Wino o delikatnie cytrynowej barwie. Eleganckie, owocowe aromaty zielonego jabłka i cytrusów, a jednocześnie rześkie, z delikatną kwasowością. Na podniebieniu delikatne, lekko musujące.

Cechy


Barwa: Delikatnie cytrynowe

Aromat: Eleganckie, owocowe aromaty zielonego jabłka i cytrusów, a jednocześnie rześkie, z delikatną kwasowością.

Smak: Delikatne, lekko musujące.

Foodpairing


szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak

owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone

sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto

gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina

kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,

wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi

sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy