Monte Milla Tempranillo

Opis

Kraj
Hiszpania
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone świeże i owocowe
Apelacja
D.O. La Mancha
Szczep
100% Tempranillo
Beczka
nie
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
12,5 %
Potencjał starzenia
2 lata

 Intensywnie wiśniowa barwa. W aromacie owocowe z nutami lukrecji. Dobrze zbalansowane i rześkie.

Cechy


Barwa: Intensywnie wiśniowa barwa.

Aromat: W aromacie owocowe z nutami lukrecji.

Smak: Dobrze zbalansowane i rześkie.

Foodpairing


grillowane i pieczone warzywa, wędliny jak salami, oliwki, prosciutto, ratatouille, wędzone mięsa

aromatyczne i tłuste ryby: dorsz z bekonem, morski pstrąg, tuńczyk, łosoś

sosy na bazie pomidorów np. arrabiata, napolitański, lasagne

delikatne dania z wieprzowiny, pieczony kurczak, indyk, salami

bazylia, kolendra, czosnek, gałka muszkatołowa

włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak: chorizo, arrabiata

cheddar, dolcelatte, mozzarella, parmezan